Internationale Vrouwendag: vagina's voor de wetenschap deel II
Zoals jullie weten is Fairy Positron grote fan van meer vrouwen in wetenschap, maar natuurlijk niet enkel aan de kant van de wetenschappers. Doordat vrouwen (en minderheidsgroepen) vaak weinig vertegenwoordigd zijn in wetenschappelijk onderzoek, wordt er al eens iets gemist (en duurt het bv. tot 1998 voordat wetenschappers erachter kwamen dat de clitoris meer op een pinguïn lijkt dan op een erwt ;-)).
Om die reden schenken we vandaag weer 10% van onze verkoop aan Isala.
Wat is Isala?
Isala is een citizenscienceproject van de UAntwerpen dat het taboe rond vaginale gezondheid wil doorbreken en het vaginaal microbioom beter wil begrijpen. Kortom, Isala wil weten wat er leeft in de vagina en dat mag je letterlijk nemen.
Waarom?
In de vagina zitten miljoenen bacteriën die een cruciale rol spelen in de gezondheid. Ze zijn ontzettend belangrijk om te beschermen tegen infecties, blaasontstekingen, soa’s, … en Isala vermoedt dat ze ook een grote rol spelen bij vruchtbaarheid en gezonde zwangerschappen. Alleen… dat is nog niet zeker. Want wetenschappelijk onderzoek was tot nu toe vaak een mannenwereld en dus was er weinig interesse in het vaginale microbioom. Isala wil hier verandering in brengen.
Hoe?
Isala verzamelde in 2020 stalen van meer dan 3000 vrouwen om hun vaginaal micriobioom te onderzoeken. Die gebruiken ze om het microbieel DNA uit te lezen via sequencing en zo te kijken welke bacteriën er gedijen. Isala wil o.a. onderzoeken wat de invloed is van anticonceptie, hormonen, voeding en hygiëne op het vaginaal microbioom, hoe de dynamiek van dit microbioom werkt en nagaan of de bevindingen kunnen helpen bij forensisch onderzoek.
En nu?
De ultieme droom van Isala is om vrouwen die klachten hebben te helpen met wetenschappelijk onderbouwde therapieën en adviezen. Dit doen ze door duizenden vaginale lactobacillen op te kweken en uit te zoeken welke potentieel hebben als medicijn. Uit hetzelfde labo als Isala is intussen al een reeks probiotische verzorgingsproducten ontstaan, medicijnen worden hopelijk de volgende stap.
Meer weten?
Meer info over de werking van Isala vind je op hun website (rechtstreeks financieel steunen kan ook). Je kan ze ook volgen op Instagram en Twitter.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.