Fashion Revolution Week

Vandaag begint Fashion Revolution Week, een jaarlijks wederkerende campagne voor eerlijke mode die is opgestart om de ramp van de Rana Plaza te herdenken, de Bengaalse textielfabriek die in 2013 instortte, wat het leven kostte aan 1.138 textielarbeiders.

Fashion Revolution Week 2020 is er eentje in mineur

Er is nog een lange weg te gaan voordat de modewereld eerlijk, duurzaam en transparant is. En jammer genoeg zorgt het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 nog voor meer obstakels op die weg. Grote ketens trekken reeds geproduceerde orders weer in, nieuwe orders worden uitgesteld of beperkt in aantal, de lockdown verhindert textielarbeiders om (veilig) te werken, een groot aantal arbeiders verliest zijn werk en heeft in vele gevallen geen recht op een (waardige) uitkering.

Onze partners

De kleine merken waarmee we samenwerken doen hun best om het zowel voor henzelf als voor hun producenten draaglijk te houden: door bv. kledingarbeiders met een naaimachine thuis te laten naaien, technisch werkloze arbeiders door te betalen, mondmaskers te laten maken voor particulieren (hierover later meer), of giften op te halen om officiële mondmaskers te laten maken om aan ziekenhuizen te doneren. Zo proberen ze hun personeel zo veel mogelijk veilig aan het werk te houden en in hun levensstandaard te voorzien.

 

Medewerkers van Coq en Pâte (foto genomen vóór de coronacrisis)

Slow fashion

Onze leveranciers hebben sowieso al een meer revolutionaire manier van werken: ze werken niet met 4-6 nieuwe seizoenen per jaar waarbij alle "oude" artikelen vervangen worden door nieuwe. Er komen regelmatig nieuwe items bij, maar dat wil niet zeggen dat de oudere collecties moeten worden afgedankt (of in vele gevallen weggegooid). We kiezen daarentegen allen voor mooie, maar relatief tijdloze designs waardoor vele artikelen jarenlang in voorraad kunnen blijven. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we onze klanten geen kortingen gunnen, wel dat met een faire manier van werken de winstmarges veel kleiner zijn waardoor de kortingen jammer genoeg ook kleiner zijn. We hopen dit te compenseren door onze klanten blij te maken met kleding van goede kwaliteit die op ethische en ecologische wijze vervaardigd is.

 

Door de lockdown zijn er natuurlijk geen real life-evenmenten om de campagne in de kijker te zetten, maar er zijn wel online events te vinden via de Facebookpagina of website van Fashion Revolution België.

Het jaarlijkse Fair Fashion Fest in Gent, waarop je ons ook zal kunnen vinden, is uitgesteld tot 28-29 november.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd