FAQVoor onze kleding staan we volledig achter het wear/care/share/repair-principe:

WEAR
We gaan voor comfortabel en praktisch (met leuke prints natuurlijk). Onze kleding is hierop voorzien: stevige kwaliteit, zacht (voornamelijk biologisch) katoen, en natuurlijk zakken voor iedereen! Wat kinderkleding betreft, kopen we ook graag "op de groei": broekspijpen of mouwen die je kan oprollen, kleedjes die goed passen van onder de knie tot boven de knie, ...

CARE
Met de juiste zorg gaat onze kledij extra lang mee. Bij elk artikel vind je de wasinstructies en dankzij de Love Your Clothes-campagne vind je hier alvast enkele tips (de meer uitgebreide, Britse campagne vind je hier). De algemene regels zijn:

- 30°C is vaak genoeg om kleding te wassen (niet-delicaat ondergoed en kousen mogen natuurlijk op 60°C voor een goede hygiëne),
- wassen op een lage temperatuur zorgt voor een beter kleurbehoud en zwieren op een laag toerental vermindert het pluizen,
- gebruik een ecologisch wasmiddel,
- wasverzachter kan je gemakkelijk achterwege laten,
- drogen op een wasrek geeft je kleding een veel langer leven.

Fleurige kinderkleding aan het wasrek zorgt ook nog eens voor een vrolijke noot in huis of in de tuin.

De droogkast is vaak ecologischer te gebruiken voor niet-kleding (zoals handdoeken) aangezien die gemakkelijker aan een hoog toerental gezwierd kan worden zonder veel schade op te lopen, waardoor de droogkast ook minder verbruikt omdat het wasgoed al droger is bij de start.

SHARE
Ons aanbod bestaat uit kwalitatieve en unisex kleding, wat het superhandig maakt om te delen en door te geven! Geef je kleding door aan vrienden, familie, kennissen, verkoop het op tweedehandsbeurzen of online of ga gezellig swishen.

Er zijn ook verschillende lokale organisaties die o.a. materiële hulp bieden aan (kansarme) moeders waar je terecht kan om draagbare kleding te doneren: Moeders voor Moeders (Antwerpen, kinderkleding tot 14 jaar), Baby-Nest (Gent, kinderkleding tot 8 jaar), Nasci (Brussel, kinderkleding tot 14 jaar), MamaStart (Brugge, kinderkleding tot 12 jaar). Ook te kleine kleding naar een container brengen of laten ophalen is een optie, maar dan is het niet altijd duidelijk of deze goed terechtkomt, Charlie Magazine schreef hier een interessant artikel over. In Antwerpen tracht De Collectie alvast om zo veel mogelijk opgehaalde kleding lokaal te verwerken, te recycleren en te verkopen, voorlopig zou dit voor ongeveer 50% van de opgehaalde kleding lukken.

REPAIR
Onze kleding is gemaakt voor intensief gebruik, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het onverslijtbaar is. Een pluizenverwijderaar kan soms al wonderen doen! Kleine gaatjes of vlekken kan je eenvoudig camoufleren met strijkpatches aan binnen- of buitenzijde, voor het grotere werk kan je terecht bij professionele naai(st)ers, of bij een naai- of repaircafé. Comfortabele kledij met onuitwasbare vlekken of een niet te herstellen gaatje, kan naast spelkledij vaak ook nog dienen als pyjama (ideaal voor kledingstuks waar we geen afscheid van kunnen nemen)! Indien met je kledingstuk in zijn geheel niets meer aan te vangen valt, kan je de afgedragen kleding gelukkig nog (laten) upcyclen of recycleren.

Wanneer je zilver niet draagt, bewaar je het best droog en zo luchtdicht mogelijk (niet zo charmant maar wel zeer effectief tegen oxidatie is een plastic ziplock-zakje).

Wanneer je zilver zwart wordt, kan je het schoonwrijven met een flanellen doek, eventueel met een vochtige doek met een beetje ecologisch afwasmiddel.

Juwelen zonder edelstenen kan je ook reinigen door het te baden in baking soda + kokend water in aluminium folie (zie WikiHow of The Guardian), dan afspoelen en zorgvuldig afdrogen. Flanellen doeken zijn ideaal om zilver te poetsen of droog te wrijven omdat ze geen krassen maken.

Net als zilver, zal ook brons uiteindelijk oxideren, al bevatten de meeste van onze bronzen juwelen een keramisch laagje om oxidatie te vermijden/vertragen. Brons dat oxideert, wordt donkerder van kleur wat het metaal een mooie touch geeft. Normaal gezien gebeurt de verdonkering gelijkmatig, maar cosmetica of chemicaliën kunnen andere effecten veroorzaken.

Wanneer je brons niet draagt, bewaar je het best droog en zo luchtdicht mogelijk (niet zo charmant maar wel zeer effectief tegen oxidatie is een plastic ziplock-zakje).

Wanneer je brons donkerder wordt, kan je het schoonwrijven met een flanellen doek, eventueel met een vochtige doek met een beetje ecologisch afwasmiddel.

Geoxideerde juwelen zonder edelstenen kan je ook reinigen door het een tiental minuutjes onder te dompelen in (jawel) ketchup, dan afspoelen en zorgvuldig afdrogen. Flanellen doeken zijn ideaal om juwelen te poetsen of droog te wrijven omdat ze geen krassen maken.

Door een account aan te maken, word je een officiële smarty pants en kan je smarty points verdienen! Dit kan via de paarse knop links onderaan of via "mijn account" in het menu.

Er zijn verschillende manier om smarty points te verdienen:

- maak een account aan: 150 smarty points
- bezoek onze webshop: 25 smarty points (per week)
- doe een aankoop: € 1 = 1 smarty point
- schrijf een (beleefde) review: 100 smarty points
- schrijf een (beleefde) fotoreview: 150 smarty points
- schrijf je in op onze nieuwsbrief: 150 smarty points
- nodig een vriend uit: 300 smarty points voor jou en 10 % korting voor je vriend bij een bestelling van min. € 30

Opgelet: voor reviews moeten we de punten handmatig toekennen, hier zit dus enige vertraging op. ;-) Punten voor aankopen worden bevestigd na 14 dagen.

Via de paarse smarty points-knop kan je punten inwisselen voor kortingscodes. Elke 500 punten zijn € 5 waard.

Smarty points en daarmee gespaarde kortingsbonnen blijven altijd geldig!

Als je een aankoop retourneert, worden de punten die hieraan gekoppeld zijn weer ingetrokken. Krijg je bv. € 20 terug voor een geretourneerd artikel, gaan er ook weer 20 punten van je account. Hetzelfde geldt als je punten had verdiend via de aankoop van een vriend.

De meeste producten komen uit India (Svaha) en Bali en Thailand (Nina Designs). Verder werken we ook met kleine Amerikaanse, Canadese en Europese merken die kleding ter plaatse maken. Hier vind je meer informatie over onze merken.

Ja, ethische productie is en blijft de belangrijkste voorwaarde voor producten om in onze virtuele winkel te liggen. Dit houdt in: geen kinderarbeid, een leefbaar loon (een minimumloon is nl. niet altijd leefbaar), beperking op en vergoeding van overuren, een veilige werkplaats, geen discriminatie, enz.

We proberen zo ecologisch mogelijk aan te kopen, daarom is de meeste kleding in onze winkel van biologisch katoen en engageert onze juwelenleverancier zich tot het zoveel mogelijk gebruiken van gerecycleerd zilver.

Maar we willen ook kleinere merken steunen die een grote positieve impact hebben. Daarom ligt er soms ook niet-bio katoen in onze webshop (Retrolicious & Princess Awesome/Boy Wonder) en uitzonderlijk polyester (Costurero Real). Dit laatste heeft als extra voorwaarde dat het lokaal geproduceerd en weinig onderhevig aan slijtage moet zijn om verspreiding van plastic tegen te gaan (we kiezen in dit geval enkel voor sjaals omdat die niet vaak moeten worden gewassen en aangewezen zijn op handwas).

Aangezien onze droommerken naast ethisch productie en ecologie ook body positivity en gendergelijkheid hoog in het vaandel moeten dragen, liefst nog in combinatie met een liefde voor wetenschappen en zakken in alle kleren, moeten we soms keuzes maken.