Onze producten
Voor onze kleding staan we volledig achter het wear/care/share/repair-principe:
WEAR
We gaan voor comfortabel en praktisch (met leuke prints natuurlijk). Onze kleding is hierop voorzien: stevige kwaliteit, zacht (voornamelijk biologisch) katoen, en natuurlijk zakken voor iedereen! Wat kinderkleding betreft, kopen we ook graag "op de groei": broekspijpen of mouwen die je kan oprollen, kleedjes die goed passen van onder de knie tot boven de knie, ...
CARE
Met de juiste zorg gaat onze kledij extra lang mee. Bij elk artikel vind je de wasinstructies en dankzij de Love Your Clothes-campagne vind je hier alvast enkele tips (de meer uitgebreide, Britse campagne vind je hier).
De algemene regels zijn:
- 30°C is vaak genoeg om kleding te wassen (niet-delicaat ondergoed en kousen mogen natuurlijk op 60°C voor een goede hygiëne),
- wassen op een lage temperatuur zorgt voor een beter kleurbehoud en zwieren op een laag toerental vermindert het pluizen,
- gebruik een ecologisch wasmiddel,
- wasverzachter kan je gemakkelijk achterwege laten,
- drogen op een wasrek geeft je kleding een veel langer leven.
Fleurige kleding aan het wasrek zorgt ook nog eens voor een vrolijke noot in huis of in de tuin.
De droogkast is vaak ecologischer te gebruiken voor niet-kleding (zoals handdoeken) aangezien die eerst gemakkelijker aan een hoog toerental gezwierd kan worden zonder veel schade op te lopen, waardoor de droogkast ook minder verbruikt omdat het wasgoed al droger is bij de start.
SHARE
Ons aanbod bestaat uit kwalitatieve en unisex kleding, wat het superhandig maakt om te delen en door te geven! Geef niet meer passende kleding door aan
vrienden, familie, kennissen, verkoop het op tweedehandsbeurzen of online of ga gezellig swishen.
Er zijn ook verschillende lokale organisaties die o.a. materiële hulp bieden aan (kansarme) moeders waar je terecht kan om draagbare kleding te doneren: Moeders voor Moeders (Antwerpen, kinderkleding tot 14 jaar), Baby-Nest (Gent, kinderkleding tot 8 jaar), Nasci (Brussel, kinderkleding tot 14 jaar), MamaStart (Brugge, kinderkleding tot 12 jaar). Ook te kleine kleding naar een container brengen of laten ophalen is een optie, maar dan is het niet altijd duidelijk of deze goed terechtkomt, Charlie Magazine schreef hier een interessant artikel over. Om versleten, niet-verkoopbare kleding te laten recycleren lijkt dit wel een goede optie.
REPAIR
Onze kleding is gemaakt voor intensief gebruik, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het onverslijtbaar is.
Een pluizenverwijderaar kan soms al wonderen doen! Kleine gaatjes of vlekken kan je eenvoudig camoufleren met strijkpatches aan binnen- of buitenzijde, voor het grotere werk kan je terecht bij professionele naai(st)ers, of bij een naai- of repaircafé.
Comfortabele kledij met onuitwasbare vlekken of een niet te herstellen
gaatje, kan naast spelkledij vaak ook nog dienen als pyjama (ideaal voor kledingstuks waar we geen afscheid van kunnen nemen)! Indien met je kledingstuk in zijn geheel niets meer aan te vangen valt, kan je de afgedragen kleding gelukkig nog (laten) upcyclen of recycleren.
Ja, ethische productie is en blijft de belangrijkste voorwaarde voor producten om in onze virtuele winkel te liggen.
Dit houdt in: geen kinderarbeid, een leefbaar loon (een minimumloon is nl. niet altijd leefbaar), beperking op en vergoeding van overuren, een veilige werkplaats, geen discriminatie, enz.
Zowel wij als onze leveranciers doen ons best om zo veel mogelijk ecologische producten aan te bieden en voor onze grootste leveranciers (Svaha, Nina Designs en Cognitive Surplus) lukt dit goed. Zij werken steeds met zo veel mogelijk biologische en/of gerecycleerde materialen.
Voor onze kleinere leveranciers zoals Princess Awesome, Periodically Inspired, Retrolicious, Colibri en Boredwalk ligt het soms wat moeilijker. Zij doen hun best om ecologisch en lokaal te produceren, door het bv. in de VS te laten maken of kleding zelf te bedrukken met ecologische verven, maar zijn (nog) niet in de mogelijkheid om hun kleding in biologisch katoen of hennep aan te bieden.
Maar omdat hun producten toch ethisch worden geproduceerd en zij zich enorm inzetten om faire, positieve en inclusieve producten te maken van natuurlijke materialen, willen we ook graag hen steunen en hun producten aanbieden in onze webshop.
De meeste kleding komt uit India, onze juwelen worden gemaakt in het VK (Pretty Little Earth), Bali en Thailand (Nina Designs) en de VS (Yugen Handmade). Verder werken we ook met kleine Amerikaanse, Canadese en Europese merken die producten ter plaatse maken of uitbesteden aan door henzelf en externe gecontroleerde bedrijven om ervoor te zorgen dat de hele productie onder ethische omstandigheden gebeurt.
Juwelen
Wanneer je zilver niet draagt, bewaar je het best droog en zo luchtdicht mogelijk (niet zo charmant maar wel zeer effectief tegen oxidatie is een plastic ziplock-zakje).
Wanneer je zilver zwart wordt, kan je het schoonwrijven met een flanellen doek, eventueel met een vochtige doek met een beetje ecologisch afwasmiddel of met
zilverpoets.
Net als zilver, zal ook brons uiteindelijk oxideren, al bevatten de meeste van onze bronzen juwelen een keramisch laagje om oxidatie te vermijden/vertragen. Brons dat oxideert, wordt donkerder van kleur wat het metaal een mooie touch geeft. Normaal gezien gebeurt de verdonkering gelijkmatig, maar cosmetica of chemicaliën kunnen andere (o.a. groene) effecten veroorzaken.
Wanneer je brons donkerder wordt, kan je het schoonwrijven met een flanellen doek, eventueel met een vochtige doek met een beetje ecologisch afwasmiddel.